Ola Dating / Ola Matrimoniale
Despre Mine
Enciclopedie » History
Enciclopedie » Informații Generale
Artist, Trupă sau figură publică » Artist
Afacere Locală sau Locație » Public Places
Companie Organizatie sau Institutie » Organizare
Distracție » Canal TV
Enciclopedie » Cultură
Distracție » Cinema
Distracție » Librarie
Afacere Locală sau Locație » Hotel
Țări » Statele Unite Ale Americii
Rusia a pierdut într-o singură zi 1.770 de soldați, 56 de sisteme de artilerie, 49 de vehicule blindate de luptă și 24 de tancuri.
Rusia a pierdut în ultima zi 1.770 de soldați morți și răniți și aproximativ 300 de echipamente.
Detalii: Pierderile totale ale forțelor ruse în luptele din perioada 24 februarie 2022 - 13 noiembrie 2024 sunt estimate astfel [numerele din paranteze reprezintă pierderile recente].
Pierderea totală a Rusiei pe câmpul de luptă până în 2024:
aproximativ 714.380 (+1.770) de personal militar;
9.300 (+24) de tancuri;
18.896 (+49) de vehicule blindate de luptă;
20.408 (+56) de sisteme de artilerie;
1.249 (+0) de sisteme de lansare multiplă de rachete;
996 (+0) de sisteme de apărare aeriană;
369 (+0) de avioane cu aripi fixe;
329 (+0) de elicoptere;
18.798 (+61) de UAV-uri tactice și strategice;
2.636 (+0) de rachete de croazieră;
28 (+0) de nave/ambarcatiuni;
1 (+0) submarin;
28.966 (+96) de vehicule și camioane de combustibil;
3.629 (+3) de vehicule speciale și alte echipamente.
Informațiile sunt în curs de verificare.
Sursa: Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei
2 people place asta
October 12, 2024
28 vizualizări
Logaritmul a fost descoperit pentru prima dată de un savant Turc, Gelenbevi Ismail Efendi, care a trăit între 1730 și 1790. Gelenbevi Ismail Efendi, în timp ce se ocupa de matematică, a descoperit de unul singur un sistem care aranja valorile numerelor în funcție de subdiviziuni zecimale, facilitând astfel considerabil calculele.
Cu toate acestea, considerând că este doar o aplicație practică, nu i-a acordat prea multă importanță și nu a vorbit despre aceasta nimănui. Acesta era „logaritmul” folosit în Occident.
Fii prima persoană căruia îi place asta.
Indiferent dacă provin sau nu din Amsterdam, lalelele sunt un simbol faimos al Olandei, la fel de renumit ca morile de vânt și saboții de lemn. Dar, de fapt, originile lalelelor nu se află în Olanda.
Habitatul natural al lalelelor sunt regiunile montane.
Prima lalea a fost adusă în Olanda din Istanbul, în anul 1554. Lalelele sălbatice pot fi găsite în sudul Europei, în Africa de Nord și în unele părți ale Asiei, până în nord-estul Chinei. Laleaua este floarea națională atât a Turciei, cât și a Iranului.
Numele florii provine din limba turcă. Numele lalelei derivă din cuvântul persan „dulband”, care înseamnă turban, și din cuvântul turcesc „tülbent”. Lingviștii consideră această asemănare între forma unei lalele neînflorite și un turban ca o „asemănare imaginară” (sau poate provine din obiceiul tradițional al turcilor de a purta această floare pe pălării).
Lalelele au devenit extrem de populare în Țările de Jos [Țările Joase] (așa ar trebui să le numim: „Olanda” desemnează doar două dintre cele 12 provincii), dar poveștile despre „tulipomania” din secolul al XVII-lea au devenit astăzi mai degrabă obositoare.
Termenul „tulipomania” se referă la interesul crescut față de bulbul de lalea în Olanda, în special în perioada 1636-1637, ceea ce a dus la creșteri incredibile ale prețurilor lalelelor. Acest termen a devenit ulterior o metaforă pentru bulele economice.
Potrivit profesorului Peter Garber, șeful strategiei globale la Deutsche Bank, cele mai dramatice povești despre falimentul oamenilor din cauza scăderii bruște a prețurilor lalelelor își au originea în principal într-o singură carte: „Extraordinary Popular Delusions & the Madness of Crowds” (Delirurile populare extraordinare și nebunia mulțimilor) de Charles Mackay, publicată în 1952. Aceasta a fost și rezultatul unei campanii morale stricte desfășurate de guvernul olandez pentru a împiedica speculațiile cu lalele, răspândind povești de groază.
Este adevărat că prețurile lalelelor au fost exagerate (și că un bulb valoros putea ajunge la prețul unei case), dar există multe exemple de plante care au atins valori și mai mari în alte țări: de exemplu, orhideele în Anglia secolului al XIX-lea.
Garber afirmă că cea mai intensă perioadă a acestei speculații din Olanda a fost „un episod care a durat o lună în iarna sumbră a anului 1637... și nu a avut un impact economic real”.
Astăzi, Olanda produce anual trei miliarde de bulbi de lalea și exportă două miliarde dintre aceștia.
2 people place asta
O sută la sută sau doar trei la sută. În general, se spune că folosim doar 10% din creierul nostru. Aceasta duce de obicei la întrebări despre ce s-ar întâmpla dacă am putea folosi și restul de 90%.
De fapt, întregul creier uman este folosit, măcar din când în când. Pe de altă parte, un articol recent scris de Peter Lennie de la Centrul de Științe Neuronale al Universității din New York afirmă că, în mod ideal, creierul nu ar trebui să activeze mai mult de trei la sută dintre neuroni simultan, deoarece ar necesita o cantitate de energie mult mai mare decât poate creierul să furnizeze pentru a întreține fiecare neuron activ.
Sistemul nervos central este format din creier și măduva spinării și este alcătuit din două tipuri de celule: neuroni și celule gliale.
Neuronii sunt unitățile de bază care procesează informația, făcând schimb de date între ei. Datele sunt primite prin dendrite asemănătoare ramurilor și sunt transmise prin axoni asemănători unor cabluri.
Fiecare neuron poate avea până la 10.000 de dendrite, dar doar un axon. Axonul poate fi de mii de ori mai lung decât o mică celulă neuronală. Cel mai lung axon, prezent în girafe, are o lungime de 4,5 metri.
Sinapsele sunt punctele de tranziție unde impulsul electric dintre axon și dendrite este transformat în semnale chimice. Sinapsele acționează ca niște butoane electrice, conectând un neuron la altul și transformând creierul într-o rețea de comunicație.
Celulele gliale formează cadrul structural al creierului, gestionând neuronii și având o funcție de curățare, eliminând resturile după moartea neuronilor. În creier există de 50 de ori mai multe celule gliale decât neuroni.
Într-un singur creier uman există aproximativ:
5.000.000 km de axoni,
1.000.000.000.000.000 (un cvadrilion) de sinapse,
Aproximativ 200 de miliarde de neuroni.,
Dacă neuronii ar fi așezați unul lângă altul, ar acoperi o suprafață de 25.000 m², adică de patru ori mai mare decât un teren de fotbal.
Numărul de căi prin care se face schimb de informații în creier este mai mare decât numărul atomilor de pe Pământ. Cu acest potențial imens, indiferent cât de mult din creierul nostru folosim, cu siguranță putem face întotdeauna ceva mai bun.
Fii prima persoană căruia îi place asta.
October 12, 2024
33 vizualizări
Simțul ritmului nu este o caracteristică specifică doar oamenilor. De exemplu, ritmul ferm al copitelor unei capre sau complexitatea cântului păsărilor sunt similare cu simțul nostru al ritmului. Însă, pentru păsări, ritmul muzical este un mijloc de comunicare. În acest context, ciocănitoarea bate într-un lemn dur conform unei frecvențe caracteristice. De fapt, simțul ritmului la păsări este strâns legat de abilitatea lor de a dansa. Unul dintre experții de la Muzeul de Istorie Naturală, Pons, explică această situație: „Unele dintre ele, de exemplu în cadrul ceremoniilor de împerechere, își exprimă emoțiile în mod exagerat. Dansurile cocorilor, de exemplu, seamănă cu unele dansuri asiatice.”
Sistemul de comunicare al mamiferelor este însă diferit; acestea folosesc mișcări, atitudini ritualice și mirosuri în acest scop.
Cu toate acestea, este cu adevărat posibil să dresăm mamifere precum urșii sau caprele să danseze sau să urmeze un ritm prin recompensarea fiecărui comportament corect. Totuși, nu este posibil ca un câine să înceapă să danseze spontan atunci când aude o arie de operă, deoarece acest tip de muzică nu îi captează atenția...
Fii prima persoană căruia îi place asta.
Orkut, o rețea socială turcească cu 300 de milioane de membri, închisă
Orkut Büyükkökten s-a născut pe 6 februarie 1975 în Konya. Este un inginer software turc. A dezvoltat rețeaua socială Orkut în timp ce lucra la Google.
Cu toate acestea, Orkut a fost închis în septembrie 2014 dintr-un motiv necunoscut, conform căutărilor Google. Site-ul avea 15 milioane de membri activi, dintre care 11 milioane erau din Brazilia.
Captură de ecran a versiunii vechi a site-ului Orkut
Site-ul a lăsat un mesaj în engleză și portugheză:
„Eu sunt Orkut. Cu șaptesprezece ani în urmă, când eram inginer la Google, am creat o rețea socială mică. În doar câțiva ani, această rețea socială - orkut.com - s-a transformat într-o comunitate de peste 300 de milioane de persoane.
Cred că orkut.com a reunit multe voci diferite din întreaga lume într-un singur loc. Am muncit din greu pentru a face din orkut.com o comunitate în care ură și dezinformarea nu sunt tolerate. Am muncit din greu pentru a face din orkut.com un loc în care să întâlnești persoane reale care împărtășesc aceleași interese, nu doar persoane care îți apreciază fotografiile și îți lasă comentarii.
Lumea are nevoie de mai multă bunătate ca niciodată. În zilele noastre, există atât de multă ură pe internet și opțiunile noastre de a găsi și de a stabili conexiuni reale sunt foarte limitate. Am crezut întotdeauna că o prietenie este mai mult decât o cerere de prietenie și mi-am dedicat viața ajutând milioane dintre voi să construiți conexiuni reale cu vecinii voștri, membrii familiei, colegii de muncă și frumoșii străini care intră în viața voastră.
Instrumentele noastre online nu ar trebui să ne împartă, ci să ne servească. Ele trebuie să ne protejeze datele, nu să le vândă. Ele ar trebui să ne ofere speranță, nu frică și îngrijorare. Cea mai bună rețea socială este cea care îmbogățește viața voastră, fără a o manipula. Vreau să puteți fi adevăratul vostru sine atât online, cât și offline. Vreau să puteți stabili conexiuni durabile. Vreau să vă ajut din toată inima să faceți acest lucru.
Sunt un optimist. Cred în puterea conexiunilor care pot schimba lumea. Cred că, cu cât ne cunoaștem mai bine, cu atât lumea va fi un loc mai bun. De aceea am creat prima rețea socială din lume în timp ce eram student la master la Stanford. De aceea am adus orkut.com multor oameni din întreaga lume. De aceea construiesc ceva nou. Ne vedem în curând!
Înscrieți-vă mai jos pentru actualizări și fiți primii care aflați despre asta.”
Rămâneți frumoși.
semnat - orkut
1 person likes this.
Îmi pare rău. Google i-a spus Orkut să închidă site-ul, sau nu sa mai lucreza la Google, iar el a ales să lucreze la Google. Mi s-a părut ciudat că ar trebui să închidă un site atât de mare. daca el lasea să funcționeze siteul la Google. Putea sa câștiga mulți bani din acel site.
Albania are 2.402.113 locuitori, cu 419.831 mai puțini decât în 2011, conform rezultatelor celui mai recent recensământ național publicat vineri, informează AFP.
„Populația rezidentă a Republicii Albania era de 2.402.113 persoane la 18 septembrie 2023, o scădere de aproximativ 420.000 de persoane comparativ cu recensământul din 2011”, conform raportului întocmit de Institutul Național de Statistică din Albania (Instat).
O „scădere continuă de la începutul anilor 1990, cauzată în mare parte de emigrație”, adaugă Instat.
Înainte de anii 1990 și căderea regimului comunist al lui Enver Hoxha, unul dintre cele mai dure din lume, Albania a cunoscut o creștere demografică constantă, conform Agerpres.
Emigrarea și Cauzele Sale
După căderea comunismului la începutul anilor 1990, mulți albanezi au emigrat în Europa de Vest și în alte țări în căutarea unor condiții economice mai bune, educației și standardelor de viață mai ridicate.
Criza economică din 1997 a fost un punct de cotitură semnificativ, determinând o exod masiv, pe măsură ce mulți oameni căutau stabilitate și oportunități de muncă în afara Albaniei.
Se estimează că, în medie, 50.000 de albanezi părăsesc țara în fiecare an, ceea ce a contribuit la declinul demografic.
De asemenea, acest recensământ a permis pentru prima dată locuitorilor să se declare de origine bulgară sau bosniacă, pe lângă categoriile deja existente (greci, romi, egipteni). Dintre aceștia, 7.057 s-au declarat bulgari și 2.963 bosniaci.
Recensământul din 2023 este al 12-lea recensământ din ultimii 100 de ani în Albania.
1 person likes this.
Sensul cuvântului „șuncă” în engleză este „mâncare făcută prin sărarea și uscarea părții superioare a pulpei de porc”. Deci, hamburgerul și-a primit numele pentru că este făcut din carne de porc?...
Absolut nu! Istoria hamburgerului datează din Asia Centrală și comunitățile turcești cunoscute sub numele de tătari. La vremea aceea, caii tătari războinici mâncau carne crudă. De-a lungul timpului, când au pus această carne sub șei, au descoperit că în urma mișcărilor calului în timpul călătoriilor lungi, această carne cumva s-a gătit puțin și a devenit mai ușor de mestecat.
De-a lungul anilor, când au scos această carne de sub şa la sfârşitul lungilor lor expediţii în stepele asiatice, au adăugat sare, piper şi ceapă, iar în cele din urmă a apărut „friptura tătară” cunoscută astăzi.
Un negustor din Hamburg, Germania, a văzut friptura Tătară în Asia Centrală, unde a mers în scopuri comerciale, la mijlocul secolului al XIX-lea și a adus-o în Germania și a prezentat-o ca friptură de la Hamburg. Mai târziu, un bucătar a prăjit această carne și a servit-o pe post de servire, numindu-o hamburger, adică „aparținând Hamburgului”.
Hamburgerul o lasă pe Amanya în două moduri. Din nou în secolul al XIX-lea, un fizician și expert în dezvoltarea alimentelor, Dr. Adu hamburgerul J. H. Salisbury în Anglia. Salisbury credea că, pentru o viață sănătoasă, ar trebui să mănânci o friptură spălată cu apă fierbinte de trei ori pe zi. Hamburgerul preparat în acest fel se numea „Salisbury Steak” în Anglia.
În alt fel, a plecat în America cu imigranți germani la sfârșitul secolului al XIX-lea. Denumirea chiftelelor făcute din carne de hamburger a fost stabilită aici ca hamburger. Cu alte cuvinte, nu a existat niciodată carne de porc într-un hamburger în niciun moment al istoriei. Când s-a întors în Turcia, cei care nu știau că istoria ei datează de la strămoșii noștri au susținut că nu este potrivit pentru gustul nostru tradițional.
Apropo, trebuie să subliniem că, în studiul efectuat în SUA după Primul Război Mondial pentru eliminarea cuvintelor de origine germană în limba engleză, s-a încercat schimbarea denumirii hamburgerului în „Salisbury Steak”, dar nu a mers.
Fii prima persoană căruia îi place asta.
Berea este una dintre cele mai vechi și mai bune băuturi ale omenirii. Dar această băutură frumoasă are un mic defect. Trebuie să mergi la toaletă de cel puțin două ori înainte de a termina două pahare. Aproape câtă bere bei rămâne în toaletă și te duci...
De fapt, acest fenomen nu are nicio legătură cu partea lichidă a berii. Este un hormon numit „antidiuretic” care te face să simți nevoia să mergi la toaletă după ce ai băut bere. Vom numi acest lucru „ADH” pe scurt. Acest hormon produs în corpul nostru reglează cantitatea de urină și, deși nu direct, afectează cantitatea de apă din sângele nostru.
Când suntem deshidratați, „ADH” trimite un semnal către rinichii noștri și oprește producția de urină. Astfel, prin reducerea consumului de apă, se menține cantitatea de apă din sângele nostru și se împiedică creșterea cantității de sare din plasmă. Cu alte cuvinte, „ADH” îndeplinește o funcție de protecție, echilibrând cantitatea de apă și sare din corpul nostru.
Unele substanțe, numite popular diuretice, împiedică secreția de „ADH”. În acest caz, rinichii nu pot decide dacă produc sau nu urină și în cele din urmă continuă să o producă. Fără să știe că echilibrul actual a fost perturbat, ei aruncă apa, forțând persoana să meargă la toaletă și provocând uscarea corpului.
Una dintre substanțele care afectează cel mai mult acest hormon din corpul nostru este alcoolul. Când bei multă bere și nu există niciun semnal de la „ADH” din cauza alcoolului din ea, rinichii lucrează peste ore și transformă apa din organism în urină. Desigur, la acest lucru contribuie și partea lichidă a berii, dar dacă bei aceeași cantitate de apă în aceeași perioadă de timp, nu va trebui să mergi atât de mult la toaletă.
De fapt, același lucru este valabil și pentru toate băuturile alcoolice. Când timpul și cantitatea de băut sunt echivalente cu berea, același efect se vede și la ei. O altă substanță importantă care afectează acest hormon este cofeina. Când se consumă suficientă cofeină cu cafea, secreția „ADH” se oprește și rinichii continuă să producă urină.
După cum puteți vedea, una dintre consecințele consumului de alcool este uscarea corpului. Pe de altă parte, senzația de foame este stimulată împreună cu setea în organism. Este necesar să mănânci la miezul nopții pentru a compensa pierderea apei. Dacă situația nu este potrivită pentru asta, bea o cană cu apă când te trezești dimineața.
1 person likes this.
Întrucât sursa de căldură din lumea noastră este soarele, de ce aerul devine mai rece când vârful unui munte este mai aproape de soare? În primul rând, să spunem că dacă luăm în considerare distanța dintre soare și pământ, scăderea acestei distanțe prin urcarea în vârful unui munte este foarte nesemnificativă. În timp ce Soarele se află la 149,5 milioane de kilometri distanță de pământul nostru, înălțimea celui mai înalt munte de pe pământul nostru nu este nici măcar de 9 kilometri. (Everest: 8.846)
În timp ce stăm acasă în fiecare zi, ne apropiem și mai mult de soare cu 12 mii de kilometri, diametrul pământului, datorită rotației pământului în jurul său. Pe măsură ce Pământul se rotește în jurul Soarelui pe orbita sa eliptică, cea mai apropiată distanță față de Soare este de 147 de milioane de kilometri, iar cea mai îndepărtată distanță este de 152 de milioane de kilometri. Cu alte cuvinte, pământul se apropie deja și se îndepărtează de soare cu 5 milioane de kilometri într-un an. Această situație nu afectează prea mult temperatura din lumea noastră, important este că razele vin pe verticală.
Căldura creată de soare pe pământul nostru este realizată prin reflectarea razelor pe pământ. După aceea, pe măsură ce se ridică, scade cu aproximativ 6-7 grade pe kilometru în aer umed. Deci, este firesc ca între partea de jos și vârful Everestului să existe o diferență de temperatură de peste 50 de grade. Această scădere a temperaturii continuă până la primul strat al atmosferei. Cu alte cuvinte, în timp ce temperatura de pe pământ este de 25 de grade, aceasta scade la -50 de grade la 11 kilometri deasupra noastră. După aceea, începe dansul uluitor al schimbării temperaturii.
Între kilometrii 11 și 48, care este al doilea strat al atmosferei și include stratul de ozon, temperatura aerului crește, dimpotrivă, pe măsură ce crește, ajungând din nou la zero grade. Odată ce trece de kilometrul 48 și intră în stratul 3, începe din nou să scadă până ajunge la kilometrul 88. La capătul acestui strat, la al 88-lea kilometru, scade la -80 de grade. După aceea, se ridică și crește constant pe măsură ce se apropie de soare.
Este cu adevărat incredibil că lumina care vine de la suprafața soarelui la o temperatură de 2 milioane de grade ajunge la suprafața lumii noastre după ce a parcurs 149,5 kilometri într-un mod atât de bine reglat încât creează un mediu în care putem trăi.
Este adevărat că aerul încălzit de pe pământ se ridică, dar aerul cheltuiește această energie pe măsură ce se ridică, iar când ajunge în vârful muntelui, atinge aceeași temperatură cu temperatura aerului din jur. Un alt motiv pentru care vârfurile munților sunt reci este că nu pot primi lumina directă a soarelui din cauza formei suprafețelor montane. Din acest motiv, chiar și poalele munților sunt răcoroase nici măcar un strat de aer care se încălzește și nu se poate forma aici. În plus, zăpada și gheața, precum și stâncile de pe munte, nu absorb multă lumină solară și reflectă cea mai mare parte a acesteia.
De asemenea, norii joacă un rol important în încălzirea pământului. Dacă observați, nopțile fără nori sunt mai reci decât nopțile înnorate. Pentru că norii reflectă căldura care vine de la sol înapoi în pământ. Pe vârfurile muntilor, nu există nici nori care să reflecte această căldură înapoi la sol, nici o atmosferă suficient de densă pentru a o reține.
1 person likes this.